Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-03@00:42:32 GMT

آیا فیلم شنای پروانه به پایین شهر دیدگاهی توریستی دارد؟

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۹۹۸۰۸

ابوالفضل بنائیان در پایگاه تحلیلی  کلوزآپ نوشته است: 

فیلم «شنای پروانه»، بیش از آن که شبیه «مغزهای کوچک زنگ زده» یا فیلم «ابد و یک روز» باشد، شبیه فیلم‌های «چهارشنبه 19 اردیبهشت» و «بدون تاریخ، بدون امضاء» و از همه‌ی این‌ها مهم‌تر پدر معنوی این فیلم‌ها یعنی برنامه «ماه عسل» ساخته «احسان علیخانی» است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نام «محمد کارت» کارگردان این فیلم پیش از این با جوایز متعدد فیلم‌های مستندش مشهور گشته بود و بسیار جالب است که بزرگترین معضل این فیلم نیز یکی از موضوعات بحرانی سینمای مستند است. سینمای مستند به دلیل ارتباط ارگانیک خود با مفهوم واقعیت، مساله رابطه اخلاقی هنرمند با محیط بیرونی را در ابعاد گسترده‌تری مطرح می‌کند. متاسفانه جریانی غیراخلاقی در سینمای مستند وجود دارد که تلاش می‌کند به بهانه شگفت‌آور و بهت‌انگیز بودن از اصول اخلاقی عبور کند و پا روی انسانیت، کرامت و حوزه خصوصی انسان‌ها بگذارد. یکی از متواترترین موارد، فیلمبرداری بدون اجازه و مخفیانه فیلم‌های مستند است که علنا برخلاف میل و رغبت شخصیت‌های حاضر در تصویر صورت می‌پذیرد و دیگری دخالت کارگردان برای بحرانی‌تر کردن ماجرا جهت تکان‌دهنده‌تر کردن ماجراست. ولی مساله اصلی این است که چطور هنر که با غایتی اخلاقی به تعبیر افلاطون گره خورده است، به وسیله عدول از اصول اخلاقی خلق می‌شود.

مشکل فیلم «شنای پروانه» و فیلم‌های وحید جلیلوند وبرنامه «ماه عسل»، مانیفست‌ها و نصیحت‌ها و نگاه از بالا به پایین سازندگان آن نیست، بلکه لبخند شهوانی و نگاه ذوق‌زده آن‌ها در نمایش ویترینی از بدبختی و فقر و فلاکت است. گویی نمایش انسان‌های فقیر و یافتن فردی در منتهی‌الیه بدبختی و بیچارگی، تبدیل به فضیلتی اجتماعی شده است که مدعیان اخلاق و جامعه تلاش می‌کنند برگی بالاتر از انتظار مخاطب در تصور نهایت بدبختی به زمین بکوبند. مطمئنا نمایش رنج‌های انسان می‌تواند دغدغه شریف هر هنرمندی باشد، ولی تفکیک دو مساله قبل از آن به نظر واجب به نظر می‌رسد، نخست اینکه این شرایط جامعه و روح و ناخودآگاه هنرمند است که هنرمند را مجبور می‌کند تا راوی رنج‌های انسانی باشد، نه اینکه روایت رنج‌های انسانی در ذات خود واجد اصالتی است که با بیان هنری ارتباط داشته باشد. زیرا اگر این چنین باشد، صفحه حوادث روزنامه به دلیل تراکم از فجایع و رنج‌های بشری باید به عنوان کامل‌ترین اثر هنری شناخته شود و نکته دوم اگر در یک اثر هنری، رابطه هنرمند با سوژه در تضاد رابطه سوژه با ابژه قرار بگیرد و فیلمی در نقد کانسپتی باشد که نگاه هنرمند در تایید و تحسین آن باشد، اثر را دچار انشقاق و لکنتی می‌کند که معمولاغایت اثر در تضاد سوژه قرار می‌گیرد.

در آخرین مطلب پایگاه تحلیلی کلوزآپ در ادامه می‌آید:

فیلم در عین این که خود را منتقد پخش فیلم‌های خصوصی نشان می‌دهد و سبک زندگی و ظهور و سقوط گنده‌لات‌ها را به زیر تیغ نقد می‌برد، با لذتی عجیب، یه صورت مفصل و با جزئیات به نمایش می‌گذارد. این نوع تعیّن و این جزئیات‌نگاری از ریزترین اتفاق‌های زندگی لات‌ها در تضاد با تمام شعارها و ادعاهای فیلم «شنای پروانه» مبنی بر نقد صریح سبک زندگی گنده‌لات‌ها است. ادعای لذت سازنده فیلم «شنای پروانه» از نمایش زشتی‌‌ها منحصر به جزئیات یا بیان با حوصله و مفصل ابعاد مختلف زندگی آن‌ها نیست، در ساختار فیلم، نوعی اغراق دراماتیک و نوعی افراط در نمایش بدبختی سوژه‌ها و از همه مهم‌تر نوعی جلوه‌گری در پرداخت شخصیت‌های حاشیه‌ای مانند نقش علی شادمان و پانته‌آ بهرام به چشم می‌خورد که تنها با پوپولیسم اجتماعی لذت نمایش زشتی قابل توجیه است؛ نوعی پوپولیسم که از یک طرف خوراک لازم جهت تخدیر افکار عوام و ارضای حس انسان‌دوستی را در سطحی‌ترین حالت ممکن میسّر می‌سازد و از طرف دیگر سیمای مصلح اجتماعی و حکیم الرعایا را برای هنرمند می‌سازد. عطش و دل‌باختگی هنرمند برای متحیرکردن مخاطب به وسیله سوژه‌ای که قصد نقد آن را دارد، نه تنها اخلاقی نیست، بلکه هنرمندانه نیز نیست، زیرا این عطش متحیرکردن مخاطب باعث فاصله عمیق فیلم با گفتمان امر واقع شده است

مشکل فیلم «شنای پروانه» و فلسفه اخلاق در سیر دراماتیک و سلسله اتفاقات و نظام علّی و معلولی نیز ادامه می‌یابد. عامل اصلی محرّک فیلم یعنی پیگیری عامل انتشار فیلم خصوصی، در بی‌منطق‌ترین حالت ممکن رخ می‌دهد. پدر مقتول برای رضایت خواستار عامل انتشار فیلم است و اساسا مشکلی با منطق شخصیت بی‌عقل فیلم ندارد. فیلم عملا دو نقطه عدم تعادل دراماتیک دارد که کیفیت اتفاق‌ها را به قبل و بعد خود تغییر می‌دهد، اولی انتشار عمومی فیلم خصوصی است و دیگری سکانس گره‌گشایی پایانی فیلم است. مابقی داستان در میانه، گزارشی عجایب مخلوقات است که تنها به قصد حیرت مخاطب با چاشنی اغراق و تخیل نویسنده قرار داده شده است. سکانس‌های «اشکان خروس» و قمارخانه «شاپور» با بازی پانته‌آ بهرام نمونه کامل این الصاق بی‌دلیل است. گویی برای نمایش الواتی لمپن‌ها، داستانی نوشته شده است و اصرار این بوده است که حتما چند کارگاه مسکرات و قمارخانه در فیلم قرار داده شود. ولی سوال اصلی این است چطور ممکن است که فیلمی مانند «شنای پروانه» که در تک‌تک جزئیات آن، جلوه‌گریِ حاد موج می‌زند، می‌تواند مدعی نمایش واقعیت درون جامعه باشد؟ و چطور فیلم قهرمان‌محوری مانند شنای پروانه که قهرمانش آرزویی جز رهایی شهر از دست انسان‌های بی‌اخلاق است، در عمل و در آرمان دائما در تعارض اخلاق است؟ فیلم حتی کوچکترین مساله‌ای با قتل‌های ناموسی ندارد و در یکی از بزرگترین مغالطات، خصومت شخصی و میل به اول بودن را عامل این همه سیاهی می‌داند.

تحلیل و نقد کامل این فیلم و سایر فیلم‌های روز ایران و جهان را می‌توانید در پایگاه تحلیلی کلوزآپ بخوانید.

 

 

 

 

منبع: فردا

کلیدواژه: فیلم شنای پروانه شنای پروانه فیلم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۹۹۸۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سوژه امسال نون خ لب مرز بود | ۲ خط قرمز مهم که در این سریال رعایت شد

به گزارش همشهری آنلاین، نشست خبری سریال «نون خ ۵» با حضور مسعود کریمی خضرا (مدیر گروه طنز سیمافیلم)، مهدی فرجی (تهیه‌کننده) و سه تن از بازیگران این سریال از جمله صهبا شرافتی، کاظم نوربخش و ماشاالله وروایی صبح امروز سه شنبه ـ ۱۱ اردیبهشت ـ در سازمان صداوسیما برگزار شد.

مهدی فرجی در ابتدای این نشست بیان کرد: همان‌طور که در نظرسنجی‌ها مشهود بود «نون خ ۵» نسبت به فصل گذشته پرمخاطب‌تر بود. از رئیس سازمان صداوسیما تشکر می‌کنم که این اجازه را دادند به خط قرمزها بپردازیم و در کنار لحظات شاد و کمیک نقد هم داشته باشیم. ما در سازمان دو خط قرمز یکی مسائل دینی و قومیت را در عین حال که مراقبت کردیم به آن پرداختیم اینکه اجازه دادند به قصه کولبرها بپردازیم اتفاق خوبی بود.

در ادامه وروایی ـ بازیگر نون خ ـ گفت: شرایط کپرنشین‌هایی که دیدم برایمان سخت و ناراحت‌کننده بود. عموم مردم در استان‌ها سریال «نون خ» را دوست داشتند و تاکید داشتند درباره قومیت‌ها باز هم کار شود. همچینین صهبا شرافتی در سخنانی گفت: فصل پنجم برای من چالش برانگیز بود از رانندگی اتوبوس که پایه دو نداشتم اما با کمک دوستان از پس آن برآمدم.

او گفت: «نون خ ۵» فضای متفاوتی داشت، پستی و بلندی داشت، چابهار زیبا رفتیم، سپس به کولبرها در فضای زمستانی رسیدیم و خودم کار را دوست داشتم امیدوارم که توانسته باشم به شخصه لبخندی را به لب بیاورم. مخاطبان درخواست ساخت فصل جدید را از ما دارند.

نوربخش نیز در سخنانی گفت: خداراشکر با تمام سختی‌هایی که داشتیم به امید اینکه مردم «نون خ ۵» را دوست خواهند داشت سریال را ساختیم و جلو رفتیم. خیلی خوب شروع و خیلی خوب تمام شد. امیدوارم فصل دیگر هم داشته باشد و در خدمت همه باشیم.

«نون خ» چه خط‌قرمزهایی را رعایت کرد؟

کریمی خضرا، مدیر گروه تولیدات طنز سیمافیلم گفت: سوژه امسال «نون خ» همان‌گونه که آقای فرجی گفت لبِ مرز بود. شاید برای دوستان سوال باشد وقتی درباره نماز قضای یکی از شخصیت‌ها صحبت می‌شد، برخی نکات چگونه طراحی شد؟ ما دیدیم که قصه‌ها با ظرافت طراحی شد. من در اولین جلسه‌ای که با آقای فرجی صحبت کردم برخی از این نکات مطرح شد. شاید فکر کنید این موارد سفارش سازمان بوده است اما کاملاً دغدغه خود آقایان فرجی و آقاخانی بود.

وی با اشاره مصدومیت عوامل این سریال با شوخی، اضافه کرد: در این سریال گروه جانبازان «نون. خ» را داشتیم و همه شخصیت‌ها به نوعی با مصدومیت‌های مختلفی در این فصل روبه‌رو بودند. کریمی خضرا همچنین گفت: سازمان صدا و سیما در این دوره اراده محکمی در تولیداتش داشت و باید از این اراده استقبال کرد.

فرجی در پاسخ به اینکه نون خ فصل ششم هم خواهد داشت؟ اظهار کرد: درباره فصل ششم الان صحبت کردن زود است. آقای آقاخانی پستی گذاشتند که فصل پنجم ۵ پایان نون خ هست اما به نظرم هنوز صحبت کردن درباره فصل جدید زود است.

او درباره ساخت سینمایی این سریال نیز گفت: درمورد سینمایی کار نه صحبت خاصی شده و نه تصمیمی برای ادامه ساخت این سریال در ورژن سینمایی گرفته شده است.

تهیه‌کننده «نون خ» درباره آسیب سعید آقاخانی و برخی عوامل سریال حین کار نیز بیان کرد: نزدیک به هفت نفر دست و پایشان شکست و آسیب جدی دیدند آقای آقاخانی هم آسیب دیدگی از ناحیه کمر داشتند و این اتفاق باعث شد ۱۰ روزی تعطیل شویم بعد ایشان برگشتند و البته نقششان هم تغییر کرد.

کد خبر 848372 منبع: ایسنا برچسب‌ها خبر مهم بازیگران سینما و تلویزیون ایران فیلم و سریال ایرانی

دیگر خبرها

  • گاف عجیب سریال «افعی تهران» سوژه شد
  • واکنش وزیر کشور به آتش‌سوزی مهیب در روستای توریستی | حادثه سنگینی بود اما...
  • درخشش ورزشکار مراغه‌ای در مسابقات شنای آزاد 
  • گام به گام تا ویزای توریستی کانادا
  • آتش‌سوزی در روستای امام‌زاده ابراهیم گیلان
  • ۱۰ هنرمند فعال نمایش عروسکی تقدیر می‌شوند
  • دیلانچیان: شانس کسب دو سهمیه المپیک را برای اولین بار داریم/ یاوری در دسته‌بندی نمایندگان شنای ایران نیست
  • پدیده والیبال ایران سوژه پست جدید فدراسیون جهانی
  • پایان مسابقات شنای کارگران خراسان شمالی در هفته کار و کارگر
  • سوژه امسال نون خ لب مرز بود | ۲ خط قرمز مهم که در این سریال رعایت شد